Csak MaReSz tagok számára!
Hírek
A MaReSz is véleményezte az új utazási irányelv tervezetét
2013. augusztus 26.

Az Európai Bizottság július 9-én közzétette a szervezett utazási formákról szóló 90/314/EGK („package irányelv”) új tervezetét, melynek véleményezésére a Nemzetgazdasági Minisztérium Turisztikai és Vendéglátóipari Főosztálya a Magyarországi Rendezvényszervezők és -szolgáltatók Szövetségét is felkérte.

A tervezet legfontosabb újdonsága az utazási csomagok felelősségvállalásának kérdése, illetve kiterjesztése az online szolgáltatók felé.

A Szövetség többek között üdvözölte, hogy a tervezet minden eddiginél részletesebben határozza meg az egyes fogalmakat, és szükség esetén újakat vezet be, de ennek ellenére még akadnak olyanok, amelyek pontos definíció híján eltérő értelmezésre adnak lehetőséget.

Az új tervezet az üzleti utazások esetén nem kötelezi az utazásszervezőket vagyoni biztosíték felmutatására. A MaReSz tapasztalata alapján az üzleti utazót is ugyanazok a kockázatok érinthetik, mint bármely utast, ezért nem javasolta, hogy ezen utazási formák kikerüljenek az utazási csomag irányelv hatálya alól.

A Magyarországi Rendezvényszervezők és –szolgáltatók Szövetsége az új irányelv célkitűzéseit támogatta, állásfoglalásában ugyanakkor hangsúlyozta, hogy mindenképpen szükséges lenne egy, a mai utazási szokásokhoz jobban közelítő, az egyes területeken működő vállalkozások egyenlő esélyeit erősítő, a mainál koherensebb szabályozás, mely egyaránt kiterjed az utazásszervezőkre, az egyéni, illetve a kizárólag online elérhető szolgáltatókra is.

Az irányelv akár idén hatályba léphet, ami felgyorsíthatja a hazai jogszabályalkotási folyamatot is. Az uniós gyakorlatnak megfelelően az új direktíva életbe lépésétől számítva 18 hónap áll a tagországok rendelkezésére az irányelv átültetésére saját nemzeti jogalkotásukba.