Csak MaReSz tagok számára!
Hírek
A turizmus a kormányprogramban
2010. május 25.

Orbán Viktor miniszterelnök-jelölt május 22-én a házelnöknek benyújtotta a kormányprogramot.

Egy ilyen dokumentumnak szinte nincs olyan fejezete – a közbiztonság megerősítésétől a gazdaság élénkítéséig -, amely valamilyen mértékben ne hatna a turizmusra.

Mi most ezért csak azokat a megállapításokat emeljük ki, amelyek közvetlenül, nevesítve is a turizmusra vonatkoznak:

  • Más ágazatok mellett fontos a turizmus munkahelyteremtő képessége, a hazai turizmus képes tömegesen felszívni a ma nem foglalkoztatott munkaerőt. Ezért az iparág a vállalkozásfejlesztési politika kiemelt figyelmére számíthat.
  • Fontos a helyi kis- és közepes méretű mezőgazdasági vállalkozások belső és uniós forrásokra támaszkodó fejlesztése. Meg kell teremteni a helyben termelt, illetve ott előállított élelmiszerek közvetlen értékesítésének biztonságos és gazdaságos feltételeit. El kell érni, hogy a nemzeti kiutat jelentő hungarikumaink kiemelt védelemben és támogatásban részesüljenek.
  • A gyógyvízkincs hasznosításával Magyarország legyen az EU gyógy-turizmus központja.
  • Meg kell találni azokat az eszközöket, amelyek a kitörési pontokat jelenthetik, ilyen egyebek mellett a helyi adottságokra és magas munkaigényes vállalkozásokra építő turizmus is.
  • Az iparfejlesztés alapja a megfelelő infrastruktúra kialakítása: alapvetően az adott térség erőforrásaira, versenyelőnyeire építkezve lehet fejleszteni az adott térségben található vállalkozásokat (pl. a mezőgazdaságra épített feldolgozóipar vagy borút: turizmus és mezőgazdaság összekapcsolása).
  • A turizmusban olyan horizontális szolgáltatási láncokat kell kialakítani, amely segítségével több vendégéjszakát töltenek el a turisták az adott településen illetve térségben.
  • Kína, Oroszország, India és a többi kelet-ázsiai gazdaság gyors fejlődésére is rá kell kapcsolni a magyar exportgazdaságot. Ez új piacokat nyithat a magyar mezőgazdasági termékeknek, a feldolgozóiparnak és a turizmusnak.

Turizmus Panoráma Bulletin, 2010/99. 2010. 05. 25.